Detailní popis produktu
Tato káva je pojmenovaná podle svahilského slova pro gazelu. Je to speciálně vytvořená směs káv od farmářů ze střední a východní Kenyi, která zaručuje typicky keňský, vyvážený a komplexní profil chuti. Směs se skládá především z SL28, SL32 a Ruiru-11 z malých statků a družstev.
Farmáři ručně sbírají zralé kávové třešně a dodají je do blízkých mycích stanic. Někteří je zpracovávají i na vlastních farmách. Kávové třešně jsou pečlivě vytříděny, rozvlákněny, káva se fermentuje a poté se promyje v čisté vodě, aby se odstranily zbytky slizu. Mokrá zrna se znovu třídí a poté přemístí na zvýšená lože k sušení. Během sušení se pravidelně obrací a zakrývá se v nejteplejších částech dne a přes noc, aby se zabránilo praskání a kondenzaci.
Kávy jsou v Keni klasifikovány podle velikosti. Třída AA obsahuje zrna velikosti 17 – 18,5, což je více než 7,2 milimetru.
Káva se v Keni začala pěstovat poměrně pozdě, ale má působivou pověst. Od začátku je keňská káva uznávána pro svou vysokou kvalitu, pečlivou přípravu a vynikající chuť. Většina káv je zpracována mokrou cestou a sušena na zvýšených ložích. Více než 70 % kávy v zemi je vypěstováno na malých farmách, jejichž farmáři se sdružují do stovek družstev (FCS = Farmer Cooperative Societies). A každé družstvo provozuje alespoň jeden zpracovatelský závod.
Země: Kenya
Umístění: Western & Central Kenya
Kvalita: AA (screen 17/18)
Rozloha farem: průměrně 0,5 – 2 hektary
Odrůda: Ruiru 11, SL28, SL34
Datum sklizně: 2020/2021
Nadmořská výška: 1400 – 2000 m.n.m.
Zpracování: Fully Washed a sušení na zvýšených ložích.